25. července 2014

Migruji z Gmailu do Google Apps: Převod profilu Google+

Je to tady. Několik let jsem se odhodlával k migraci z Gmail účtu na účet pod Google Apps, až jsem do toho nedávno řízl a začal celý proces plánovat. Postupně jsem zjišťoval, že to nebude až tak jednoduché, protože služeb svázaných s mým účtem je doopravdy hodně. Už to není jen samotný Gmail, ale jsou to i dokumenty, kalendář, kontakty, profil na Google+, synchronizace Chromu, aplikace v Chromu, plno dalších služeb s přihlašováním přes Google+ účet a ještě na mnoho jsem v tomto výčtu určitě zapomněl.

Při samotném plánování jsem si určil, že jako první budu migrovat profil na Google+, protože to je dnes takový sociální průsečík všech služeb Googlu a navíc nelze efektivně provozovat dva profily zároveň. Ostatní služby naopak mohu migrovat postupně, jak budu mít čas.

Co se skutečně převede

Převod celého profilu Google+ včetně všech příspěvků z jednoho profilu na druhý možný není, Google nabízí pouze převod kontaktů včetně vytvořených kruhů a jejich členů a nastavení. Také se převedou lidi a stránky, které z nějakého důvodu blokuji či ignoruji (takové nemám, takže nevyzkouším). Zároveň se provede automaticky výměna profilu u lidí, kteří mě sledují, takže po úspěšném převodu by mě měli mít stále ve svých kruzích.

Hodně lidí nejspíše od převodu odradí fakt, že obsah zůstane u zdrojového (původního) profilu.

Jak zažádat o převod

Po přihlášení do Google Takeout jsem klikl na tlačítko “Vytvořit archiv” a následně na ikonku složky vedle služby “Kruhy Google+”. Díky ní jsem se dostal do nástroje pro převod kruhů, ve kterém už jen stačí zadat platnou e-mailovou adresu Google účtu zdrojového profilu, přihlásit se k němu a odsouhlasit převod.
Google Takeout - převod kontaktů do jiného profilu

Nástroj pro převod kontaktů do jiného profilu Google+

Průběh převodu

K převodu nedojde automaticky po jeho odsouhlasení, ale nejprve jsem dostal 7 dní na rozmyšlenou, během kterých se mi na obou profilech zobrazovala bublina, upozorňujíce, kdy začne převod kruhů. Bubliny se nejde zbavit a po chvíli začne štvát na tolik, že máte nutkání převod doopravdy zrušit.


Čekal jsem přesně na dobu, kdy měl začít převod kruhů (tj. 22:19 hod.), ale kromě změněné hlášky se nic nedělo. Průběžně ještě asi hodinu jsem v prohlížeči obnovoval streamy obou profilů, stále se nic nezměnilo, takže jsem toho nechal a šel spát.


Druhý den ráno (tj. 9. 7. 2014 7:05 hod.) jsem provedl opět kontrolu obou účtů a vše bylo při starém. Okolo poledne se mi na obou profilech objevila červená lišta, že během převodu mám omezené funkce - tj. nejde sdílet nové příspěvky, uveřejňovat komentáře a přidávat či odebírat lidi z kruhů.


Takto zablokované účty jsem měl celých 87 hodin (v mém případě neplatilo oněch 48 hodin), poté (tj. 12. 7. 2014 12:30 hod.) proběhl samotný převod mých kruhů včetně sledujících z původního profilu. Všechny převedené kruhy jsem měl převedené 2x, ale stačilo vždy jeden duplikát smazat. Po převodu byl nový profil odblokovaný, zdrojový profil zůstával dál zablokovaný ještě další den. Následující den  (tj. 13. 7. 2014) po dokončeném převodu se u cílového profilu v hlavním streamu nezobrazil žádný příspěvek od lidí, které sleduji. Problém se vyřešil sám za dalších 24 hodin. Další dva dny trvalo, než se mi u cílového profilu začal ukazovat správný počet lidí, kteří mě sledují.

Pokud to shrnu, místo dvou dní trval samotný převod 3,5 dne a další 3 dny trvalo, než jsem byl s výsledkem spokojený. Celý proces převodu mi přišel, jako by ho někdo dělal ručně.

Kroky po převodu

Při samotném převodu se nepřevádí členství v komunitách či vytvořené stránky na Google+, to je potřeba dořešit ručně.

Jak jsem také zmínil výše, samotný obsah se nepřevede ze zdrojového do cílového profilu. Google v nápovědě doporučuje data stáhnout, poté je všechny smazat, a nebo nejlépe smazat celý profil. To mi osobně přijde nepřijatelné, takže se budu řídit pouze radou, že zruším zaškrtnutí možností, které dovolují zobrazit profil ve výsledcích vyhledávání.

Nastavení zobrazení profilu ve výsledcích vyhledávání
Jako poslední věc jsem si v mobilu v aplikaci Google+ nastavil, aby se mi automaticky zálohovaly fotky do nového profilu. Samotný přenos fotek včetně alb v tomto příspěvku popisovat nebudu.

Žádné komentáře:

Okomentovat